Vasa Real stod klar 1926. Ursprungligen planerades den som gymnasium men den invigdes som realskola för elever från förskoleklass till och med årskurs 9. Den idag K-märkta äldre byggnaden med ståtlig arkitektur har renoverats och byggts ut. Inom den nya tillbyggnaden utökades förskolan Resedan, som också är namnet på hela kvarteret. I samband med ombyggnaden har Vasa Real berikats med nya platsspecifika konstverk.
För det nybyggda husets ytterfasad har Olof Marsja skapat maskaronen Kolossen av Resedan. Reliefen föreställer ett underligt ansikte med ett finurligt leende, en avhuggen nästipp och ett blinkande öga. I konstverket förenas den antika formen med en modern emoji. Maskaron (av italienska mascherone, som betyder ”stor mask”) är ett dekorativt element i form av ett ornamentalt eller groteskt omformat ansikte (eller mask). Maskaronen har antikt ursprung men den kom i allmänt bruk under senrenässansen som inslag i väggdekorer, dörrar, fönsterbågar, bokpärmar, möbler och husfasader. Under antiken ansågs maskaroner skydda hus mot det onda.
Marsjas fantasifulla gestaltning kopplar den gamla traditionen till ett modernt uttryckssätt. En del av konstverket består av en text – en påhittad nyhetsnotis som är en hyllning till hur historien och fantasin hänger ihop:
Under markarbetet för påbyggnaden av Vasa Realskola blottlades en bit brons som en uppmärksam byggarbetare misstänkte vara en skulptur. Byggarbetet pausades i ett par år för en noggrann arkeologisk utgrävning av platsen. Till arkeologernas stora förtjusning hittades fler och fler bronsobjekt som visade sig vara delar av ett monumentalt ansikte. Fyndet bär nu namnet Kolossen av Resedan.
Olof Marsja, född 1986, är utbildad vid Konstfack i Stockholm. Marsja arbetar huvudsakligen med skulptur som uttryck och har ställt ut på bland annat Galleri Nevven och Röhsska museet i Göteborg, Bonniers konsthall i Stockholm, Havremagasinet i Boden, Luleåbiennalen och på det samiska samtidskonstcentret i Karasjok.