Naturens rätt till överlevnad

 

Förskolan i Rågsved är en del av konceptet ”Framtidens förskolor”. I det växande Stockholm behövs nya förskolor. SISAB har utvecklat idén kring de så kallade prototypförskolor som byggs utifrån en gemensam planlösning. Deras yttre skapas dock av olika arkitekter och varierar därmed beroende på förskolans läge och förutsättningar. I denna process har Stockholm konst bidragit med att få fram konstnärliga gestaltningar som kan utformas i flera versioner och på flera ställen.

Hanna Hedman har skapat ett mönster som för tredje gången används på ett staket inom ramen för ”Framtidens förskolor”. Staketet av laserskuren och lackerad plåt är ett konstverk i form av en detaljrik dekor. Motivet utgör djur och växter som hotar att försvinna från Sverige. Därmed skapas en poetisk berättelse om naturens rätt till överlevnad. Verket är samtidigt en kärnfull kommenterar i miljöfrågor och debatten kring den minskande biologiska mångfalden. Sommarens värme har skänkt de flesta av oss lika mycket njutning som klimatångest. Miljökonflikterna är en av världens mest brinnande problem. Konstverket påminner om att de växter och djur som idag lever och andas inom kort kan bli bara en fantasi. Staketet med det organiska mönstret blir ingen gräns utan snarare en projektionsyta där lek och kunskap får mötas på jämbördiga villkor.

Hanna Hedman, född 1980, är utbildad vid Konstfack i Stockholm och på Nya Zeeland. Hon inspireras av mönster direkt i naturen och av islamiskt hantverk. Hedmans fantasifulla smyckekonst kännetecknas av en omsorgsfull komposition. Organiska motiv i silver och koppar förvandlas till skulpturala objekt som ruvar på oanade berättelser. Formgivningen förvandlas här till konst som bäst exponeras på människokroppen. Hedman har haft en rad separatutställningar i Sverige och utomlands och har också deltagit i samlingsutställningar i Kina, USA och Tyskland.

Projektledare: Päivi Ernkvist, Stockholm konst

Fler nyheter