Fredad plats / Sanctuary

 

På årsdagen av terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017 hedrar Stockholms stad de drabbade med en ceremoni vid det minnesmärke som då står färdigt på Sergels torg. Invigningsceremonin, den 7 april på Sergels torg, äger rum klockan 10.00 och förrättas av kommunfullmäktiges ordförande Olle Burell.

Den 7 april 2017 inträffade ett terrordåd längs med Drottninggatan i Stockholm. Fem liv släcktes och flera personer skadades. Dådet utlöste bestörtning och sorg men omedelbart visades också medkänsla med de drabbade. Solidaritet människor emellan manifesterades bland annat på trappan ned mot Sergels torg. På denna plats har Ann-Sofi Sidén och Mats Fahlander skapat en konstnärlig gestaltning som ett uttryck för vårt gemensamma minne av händelsen och av reaktionerna direkt efteråt när människor kollektivt stod upp för den öppna, fria staden.

Under 2000-talet har ett antal platser i Europa utsatts för terrorhandlingar. De drabbade länderna har valt att hedra offren på olika sätt. I Stockholms stad har man bestämt att ett minnesmärke ska lyfta fram den solidaritet som de drabbade, anhöriga och stockholmarna visade för varandra kring händelsen och som i sin tur redan har skapat ett kollektivt minne. Den breda trappan ned mot Sergels torg täcktes snart efter dådet av blommor och människor samlades för att hedra offren. Skulpturen Fredad plats / Sanctuary av konstnären Ann-Sofi Sidén och arkitekten Mats Fahlander kopplar tillbaka till den värme och kärlek som stockholmarna spontant visade.

Konstverkets titel syftar på begreppet sanktuarium – en fristad eller ett skyddat område för människor och djur. Det kan också betyda en helig plats eller altare.

Rampen längs Kulturhuset Stadsteaterns fasad påminner om en utdragen balkong med ett räcke i metall. Över kanten på rampens råa betong hänger nu ett stort gyllene täcke som om det vore uthängt på vädring. En filt eller ett täcke är ett vardagligt och samtidigt centralt föremål i människans liv från vaggan till graven. Det skulpturala täcket är gjutet i brons och utformat så att man kan, stående eller sittande, luta ryggen mot dess böljande och bokstavligen varma form. En värmekabel reglerar täckets temperatur som oavsett årstid och utomhusvädret ska vara runt 20o C.

Den guldfärgade bronsytan är en visuell och symbolisk anspelning på de värmefiltar av tunn metallfilm som används för att ta hand om människor i chock. Värmen sätts in för att undvika ett djupare chocktillstånd, då kyla kan slå ut kroppens funktioner. Även vid krig eller andra katastrofer används en filt eller ett täcke som direkt värmekälla.

På avstånd kan gestaltningen uppfattas som abstrakt, men den förändras ju närmare man kommer. På nära håll framgår det att sömmarna i täcket i själva verket är slingrande textfragment. Dessa korta citat från olika litterära verk handlar om vad det innebär att vara människa.

Konstverket, vars yta med tiden kommer att förändras genom människornas beröring, hedrar minnet av dem vi förlorat och påminner om det som är viktigast i livet.

Ann-Sofi Sidén är utbildad vid Hochschule der Kunst i Berlin och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Sidén började arbeta med måleri men övergick tidigt till andra konstnärliga medier som skulptur, film och videoinstallationer. I sina verk undersöker hon existentiella frågor som berör kontroll, våld, smärta och utsatthet. Ann-Sofi Sidén har ställt ut på Bonniers Konsthall och Moderna Museet i Stockholm, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Venedigbiennalen med flera.

Mats Fahlander är arkitekt, verksam bland annat vid kontoret Fahlander Arkitekter. Han arbetar med särskilt intresse för utveckling av fastigheter i kulturhistorisk miljö. Bland hans offentliga projekt finns Djurgårdsvarvet med Oaxen Krog & Slip och Vrak – Museum of Wrecks. Fahlander skapade tidigare tillsammans med Ann-Sofi Sidén gestaltningen Puzzled på Campus Gärdet i Stockholm.

Citaten på skulpturen är hämtade ur verk av: Werner Aspenström, Karin Boye, Inger Christensen, Gunnar Ekelöf, Louise Glück, Kristina Lugn, Bodil Malmsten, Herta Müller, Lars Norén, Dmitri Plax, Rainer Maria Rilke, Lev Rubinstein, Robert Seethaler, Tomas Tranströmer och Bruno K. Öijer.

Fler nyheter