Mångsysslaren David Shrigley har de senaste årtiondena dykt upp som en av konstvärldens fixstjärnor. Med underfundig humor och knivskarpa iakttagelser av livets omöjligheter och absurditeter – han har bland annat ställt ut en stor tumme på den berömda ”Fourth plinth” på Trafalgar Square i London – har hans arbeten tagit plats på biennaler och museer världen över.
Basen i David Shrigleys konstnärskap är enkla tuschteckningar med handskrivna texter eller ordlekar, men han arbetar också med installationer, skulptur, teckningar och som animatör. Shrigley rör sig även regelbundet utanför konstvärlden och har samarbetat både med musiker som Blur och klädföretag som Pringle och Comme des Garçons och har gjort en restauranginredning och tatueringar. Det finns en ömhet i hans arbeten som bjuder in och vädjar till vår medkänsla, får oss att slappna av. Bara för att i nästa ögonblick knäppa oss på näsan med en egensinnig, svartsynt humor som träffar mitt i prick. Hans filmer är satiriska pärlor – betraktelser över den mänskliga vardagens alla vedermödor.
– Att få möjlighet att visa en av samtidskonstvärldens mest uppmärksammade konstnärer på skärmarna är verkligen spännande. David Shrigleys filmer leker med skärmen både som konceptuell projektionsyta och som verktyg, vilket gör resultatet såväl tänkvärt som effektfullt. Filmerna som visas är tidlösa och speglar i mångt och mycket alls vår kamp med små som stora möjligheter och omöjligheter, säger Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst.
David Shrigley (f. 1968) växte upp i Leicester i Englands East Midlands och är utbildad på Glasgow School of Art. Han nådde snabbt framgång och 2013 blev han nominerad till det prestigefulla Turnerpriset. Han har ställt ut flitigt övre hela världen med stora separatutställningar i bland annat New York, Paris, Santiago, London och Tokyo.
Under 2021 har Stockholm konst bjudit in sex svenska och internationella konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.
Curators: Frida Cornell och Stefan Otto