Ljusets skiftningar som konstnärligt språk

Mikael Pauli har skapat två konstnärliga gestaltningar, Bergskröning och Blomma ut, i Årsta. Hans konstverk blir levande i olika typer av ljus och skänker betraktaren ständigt nya visuella upplevelser.

Utgångspunkten för den nya konsten längs Årstastråket är ljus som energialstrande kraft och trygghetsskapande element. Flera konstverk i området har skapats av konstnärer som har använt sig av ljus som redskap i sitt formspråk. Naturligt och artificiellt ljus i olika skepnader har också varit en viktig utgångspunkt för Mikael Paulis konstnärliga gestaltning i Årstas växande stadsmiljö.

På bergskröningen längs Johanneshovsvägen har konstnären skapat ett staket av tusentals vindstyrda spegelplåtar som reflekterar dygnets och årstidernas ljusförhållanden. Omgivningen både speglar sig i och koreograferar konstverket. De skiftande ljusspelen har oändligt många varianter som aldrig kan upprepas.

Den konstnärliga gestaltningen Blomma ut, även det ett staket men utfört i cortenplåt, skärmar av gångbanan från en parkering och bildar en föränderlig fond för växtligheten. När staketet träffas av solljus eller spotlights uppstår rörliga bildsekvenser som expanderar eller imploderar.

Konstverken är sprungna ur Mikael Paulis intresse för olika materials praktiska och estetiska egenskaper samt för naturlagar som påverkar vår perception. Hans konstnärliga gestaltning i Årstastråket interagerar med omgivningen och utmanar betraktarens blick med ständigt nya visuella äventyr.

Mikael Pauli, född 1954, är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Sedan 1980talet har Pauli skapat en rad konstnärliga gestaltningar för offentliga miljöer, som till exempel Sprängportarna på tillbyggnaden av Elverkets Katarinastation, Vattenorgel i Kumla och Moaritisk absorbent i Citybanan i Stockholm. Till Stockholm Stadions 100-årsfirande skapade Pauli ljus- och textilkonstverket Eld utan rök (2012).

Fler nyheter