Förskolan Hasselbacken i Hägersten

KonstnärCamilla Akraka
År2021
PlatsHägersten
Teknik/MaterialBetong, Brons, Marmor
KonstprojektledareStefan Otto
Koordinaterlat: 59.2982992 long: 17.9753114

Camilla Akraka har skapat en skulpturgrupp på gården till förskolan Hasselbacken. Utgångspunkten för verket är en kort berättelse som konstnären har skrivit själv. Legend knyter an till klassiska sagor och fabler med övernaturliga inslag: viskande träd, magiska nötter och hasselmöss som fått i uppdrag att bevara kunskap, skydda världen och göra gott. Enligt sagans logik finns här både uppbyggliga budskap och en tidlös sensmoral.

Gestaltningen Hasslarna, björnvargarna och de försvunna nötterna, som visualiserar berättelsen, består av flera skulpturer i varierande storlekar och material. Kontrasterna skapar dynamik i verket. Här finns två stora björnvargar i betong, fem små hasslar i brons, nio nötter i aluminiumbrons och ett stenkar, Källan, i kolmårdsmarmor.

Det figurativa formspråket är tydligt för barn som får möjlighet att förhålla sig till skulpturerna och inhämta kunskap genom lek. Gestaltningen, som kan upplevas visuellt och taktilt, stimulerar barnens nyfikenhet och upptäckarlust.

Camilla Akrakas dubbla etnicitet, med mor från Sverige och far från Nigeria, har haft en stor betydelse för hennes konst. Som hon själv beskriver detta handlar det ofta om medvetna och undermedvetna undersökningar av att vara annorlunda. Frågor om klass, kön, ras, ålder och utseende är ständigt närvarande i Akrakas konstnärskap, som ofta ifrågasätter etablerade positioner och traditionella mönster.

Camilla Akraka, född 1968 i London, bor och arbetar i Boxholm i Östergötland. Hon är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon har haft en rad utställningar på gallerier och konsthallar i Sverige, bland annat på Angelika Knäpper Gallery i Stockholm, Konsthall Passagen i Linköping och Umeå konsthall. Akraka har bland annat skapat Metoo-monumentet Listen som är placerat på Rådhustorget i Umeå.

Camilla Akraka, 2021, Hägersten, Betong, Brons, Marmor, Stefan Otto