År 2013 invigdes Sveriges och Europas första officiella seniorboende för människor som identifierar sig som homosexuella, bisexuella, transsexuella och queer: hbtq.
Det var Micasa som i samband med ombyggnaden av Rio från äldreboende till seniorboende (Svenska bostäders arkitektkontor 1983, ombyggnad Sundell arkitekter) beslöt upplåta husets översta våningar till stiftelsen Regnbågen.
Det konstnärliga gestaltningsuppdraget tillföll Axel Karlsson Rixon (f. 1962), konstnär och fotograf som alltsedan början av sitt konstnärskap tagit djärva grepp om frågor som identitet och kön. Hen har länge också rört sig inom porträttets och landskapsmåleriets traditioner.
Alla detta förenas i konsten för Rio: Här är vi – monumentala fotografier av ett vårlandskap och en grupp pionjärer i rörelse.
Här är vi. Det är en rättfram titel på ett rättframt verk som undertiteln förklarar vidare: Monumentala fotografier av ett frodigt vårlandskap är monterade som fototapet från golv till tak vid hissarna på seniorboendets samtliga åtta våningsplan. Ju högre upp i huset man kommer, desto närmre kommer en grupp människor som först på avstånd skymtar i bild. Personerna är okända för de flesta men mycket välkända för andra: … en grupp pionjärer i rörelse. Här går några av dem som under de senaste årtiondena banat väg för ett mer tolerant och öppet samhälle, inte minst i förhållande till hbtq-personer. Precis som Micasa nu gör med Rio.
Lika viktigt som det var för konstnären att hylla föregångare inom hbtq-rörelsen var det att skapa ett verk som kunde förhöja livskvaliteten för seniorboendets samtliga boende. I dag vet vi att mångfald finns inom alla grupper. Att människor i bild skapar möjlighet för identifikation. Och att grönska gynnar människors välbefinnande, också om vi upplever den genom fotografi.