Att rusta upp historiskt bemärkta arkitekters originalbyggnader kräver sina män och kvinnor. Nya avtryck får inte förvanska ursprungskaraktären, som enligt regelverken ska bevaras. Det gäller för alla kulturklassade byggnader.
Däribland Johan Skytteskolan, invigd 1948 och ritad för 600 elever av den legendariske funkisarkitekten Paul Hedqvist (1895–1977).
I dag går 800 elever i årskurserna F–9 i skolan, som totalrenoverats och bland annat fått ny ventilation och en renoverad matsal med modernt tillagningskök.
Ombyggnadsansvariga Sweco arkitekter har vinnlagt sig om att arbeta så nära originalarkitekturen som möjligt. Ville konstnären jobba med eller mot? ”Jag valde att utgå från beställarens önskemål att jag skulle förhålla mig till den nya färgsättningen för skolan, men också från att jag själv ville förhålla mig till byggnadens arkitektur”, förklarade Jakob Ojanen (f. 1980) då han presenterade sitt skissförslag.
Han hade valts för uppdraget, bland annat för sin närmast trollkonstnärliga förmåga att i ett skenbart föreställande måleri skildra en verklighet som aldrig riktigt är vad den synes vara.
Hans konstnärliga gestaltning om totalt 21 bilder är placerad i matsalen med anslutande korridor. Bilderna – tekniskt sett akvareller som skannats digitalt och sedan tryckts på ljudabsorbenter – ser ut som landskapsmålningar där dimman lättar, eller lägger sig. Dimrök, målad direkt på väggen, följer korridoren och bildar ett stråk som binder samman bildsviten. Som en promenad i gryningen. Tills man kommer in i matsalen och ser varifrån röken kommer. En målning närmast tillagningsköket, med en gryta fylld av rykande färsk mat som sprider väldoft genom hela skolan. Allt i ett skolkök som på anslagstavlan annonserar: ”Vi rock’n’roll-öppnar veckan med ostfylld falukorv!”