Under sista helgen i oktober förvandlades Norra Bantorget till en Konstpark där kreativiteten fick blomstra. Allmänheten bjöds in att uppleva en föränderlig plats i form av några framväxande multikonstverk.
Norra Bantorget befinner sig i en övergångsperiod från den historiska plats den en gång varit till framtidens hållbara stadsmiljö. Under 48 timmar utmanade vi hösten och bjöd in sex konstnärer som gav nytt liv åt Norra Bantorget. Nya konstverk skapades på plats. 140 kubikmeter ljusinstallationer, en ”Artsauna” med badtunna och bastu öppen för allmänheten, skate och foodtrucks installerades på Norra Latins gård.
Lars Kleen är känd för sina storskaliga, kargt vackra objekt, som pendlar mellan visionär arkitektur, byggnadskonst och hantverk. Hans uttryck är rått och poetiskt på en och samma gång. Han finns representerad på bland annat Moderna Museet i Stockholm. För Konstparken skapade han och hans medarbetare ett monumentalt torn av staplat tegel, armeringsjärn och ett helt träd. Publiken fick följa konstnärernas arbete på plats.
Valeria Montti Colque, är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan. Med måleri, collage och stora installationer skapar hon berättelser med inspiration såväl från sitt eget liv som från myter, religioner, film, musik och latinamerikansk folkkonst. Hennes verk innehåller ofta symboler och metaforer. Valeria Montti Colque bidrog med en platsspecifik performance, där ett antal gåtfulla gestalter befolkade Konstparken och suddade ut gränsen mellan dröm och verklighet.
Disey (Niclas Nakano Dahlqvist) är en av Sveriges mest väletablerade konstnärer inom gatukonst och har skapat graffiti sedan 1980-talet. Medan Konstparken pågick skapade Disey ett monumentalt grafiskt verk, med rötter i graffiti och med anknytning till frågor kring stadsplanering.
Nisrine Boukhari, född i Damaskus i Syrien, bor och arbetar i Stockholm och Wien. Hennes konst handlar om människors drömmar, planer, förväntningar, desperation och hopp. Vad kommer morgondagen föra med sig? Hur kan vi delta i att organiskt skapa morgondagens stad? Hennes konstnärliga intervention i Konstparken handlade om att samla och sprida tankar kring frågan: Hur ska morgondagen börja?
Audiorama initierar och driver projekt med inriktning på samtida ljudkonst, hörspel och elektroakustisk musik. Organisationen beställer, producerar och presenterar nya verk av tonsättare, ljudkonstnärer och dramatiker. Till Konstparken bjöd Audiorama in Johanna Brandt (som arbetar med analog och digital videoteknik) och Daniel M Karlsson (tonsättare som främst arbetar med algoritmer och koder för att organisera ljud). Deras installation kretsade kring frågor om övervakning och informations flyktighet i en tid när värdet av information ökar exceptionellt.
Patrik Bogårdh är verksam som ljusdesigner inom opera, teater, dans och nycirkus. Han har arbetat med Folkoperan och Dalhalla. På Norra Latins gård installerade han ett 140 kubikmeter stort föränderligt ljuskonstverk. Installationen visade nya sätt att uppleva platsen genom samspelet mellan rymd, mörker och ljus.