Konstpaus, Stockholm konsts satsning på rörlig bild, startade i februari 2020. Verk av svenska och internationella konstnärer visades på de stora LED-skärmarna på Stureplan, Kungsgatan och Katarinahissen. I samarbete med Södermalms stadsdelsförvaltning gästade Konstpaus under februari 2024 en ny plats i staden – Medborgarplatsen. De digitala verken projicerades på Medborgarhusets fasad under dygnets mörka timmar i en experimentell vilja att levandegöra hela torget och erbjuda förbipasserande ett dynamiskt och föränderligt ljusspel.
Stockholm konst bjöd in fyra internationella konstnärer som på olika sätt arbetar i skärningspunkten mellan konst och teknik. Stadens arkitektur, dess form och ständiga rörelse utgjorde den faktiska bakgrunden. Sammanställningen utgick från en idémässig kontext i kombination med tekniska möjligheter.
Medverkande konstnärer: Scott Eaton (USA), Alessandra Leone (IT), Katarina Löfström (SE) och Shantell Martin (UK).
Den amerikanske konstnären Scott Eaton är en multidisciplinär konstnär som utforskar gränserna för mänsklig representation genom att kombinera och remixa fotografi, animation, skulptur och ny teknik. I Konstpaus visade han verket Intersections (Stockholm Variation) (2024), ett kalejdoskopiskt silverlandskap utan början eller slut. Ursprungligen kommer mönstret från en QR-kod till ett event som konstnären fann på gatan. Koden bearbetade han sedan digitalt genom ändlösa geometriska abstraktioner. Verket är en del i Eatons pågående arbete som undersöker det mänskliga tillståndet och vårt alltmer komplexa förhållande till teknik.
Scott Eaton, född 1973, är utbildad vid MIT – Massachusetts Institute of Technology, USA och Royal College of Art, London. Hans verk har visats i internationellt kända tidskrifter så som Vogue, Wired Magazine och New York Times och har ställts ut runtom i världen.
Alessandra Leone är konstnär, filmskapare och designer med bas i Berlin. Hon arbetar främst med rörlig bild som hon gestaltar genom performance, audiovisuella konstupplevelser och animation. Inte sällan utforskar hon ny teknik och blandar visuella uttryck och tekniker från olika konstnärliga discipliner. För Konstpaus visade hon verket Purify (2021), ursprungligen en rörlig komposition till ljudverket med samma namn av ljudakten ATŌMI, som utgörs av den italienska artisten Lorenzo Setti. I videon visas till synes oändliga landskap, där samspelet mellan ljus och mörker väcker en känsla av kontemplativ rymd.
Alessandra Leone, född 1983, bygger mycket av sin konstnärliga verksamhet på samarbeten och är bland annat medgrundare till performancekollektivet StratoFyzika som rör sig mellan interaktiva teknologier, dans och rumsliga ljudkompositioner.
Katarina Löfström arbetar med olika former av rörliga medier, skulpturala installationer och ljud. Hennes konst handlar ofta om att tänja på perceptionens gränser och hon ser sitt arbete som abstrakt måleri med ljus och rörelse. I Konstpaus medverkade hon med Crying Skyscraper (2009), ett verk som kom till en oväderstyngd kväll i New York. Konstnären såg det regniga bussfönstret smälta samman med byggnadernas fasader och de upplysta fönstren. I verket framträder staden plötsligt organiskt och emotionellt genom de abstrakta rutnätens sammanblandningar.
Katarina Löfström, född 1970, är utbildad vid Konstfack i Stockholm. 2019 tilldelades hon Filmformpriset för sina betydande insatser inom videokonst. Löfström är bland annat representerad på Moderna Museet i Stockholm, Neuer Berliner Kunstverein, Wanås konst och biblioteket i Alexandria.
Shantell Martin utforskar teman som intersektionalitet och identitet och strävar efter att skapa kopplingar mellan konst, utbildning, design, filosofi och teknik. Genom sina karaktäristiska svartvita teckningar har hon etablerat sig på den internationella konstscenen med återkommande figurer och motiv, inte sällan genom att teckna live som performance. I Konstpaus visade hon verket Lines of Mars (2024) som både lekfullt och med allvar ifrågasätter vår idé om det egna jaget.
Shantell Martin, född 1980, har haft en rad separatutställningar och bland annat ställt ut på 92Y Gallery, New York City, Albright Knox Gallery och New Britain Museum of Contemporary Arts. Shantell Martin är också verksam som adjungerad professor vid MIT Media Lab, NYU Tisch ITP och Brown Institute at Columbia University. Hon har vunnit flera prestigefulla priser, bland andra UAL/Central St Martin’s, Honorary Fellow.