Konstpaus #9

KonstnärAnneè Olofsson
År2022
PlatsKatarinahissen, Korsningen Kungsgatan/Sveavägen, Stureplan
Teknik/MaterialVideo
KonstprojektledareFrida Cornell, Stefan Otto

Konstpaus #9 bestod av nyklippta versioner av filmerna Karoshi (2001), Under a Serpent Sun (2011) och The Thrill is Gone (2002) av Anneè Olofsson.

Anneè Olofsson har varit verksam sedan tidigt 1990-tal inom den våg av nydanande svenskt fotografi som förändrade mediet och dess uttryck i grunden. Förutom med video och foto arbetar hon även med skulptur och installationer. Hennes verk har en inneboende psykologisk spänning och mångtydighet som utgår från de maktstrukturer som uppstår i mänskliga relationer. Det handlar ofta om utsatthet eller en upplevelse av alienation, gentemot sig själv och den egna kroppen, inför en åldrande förälder eller som del i ett samhälle som snabbt förändras.

Karoshi utgår från det japanska begreppet som betyder ”död av överansträngning”, föranledd av alltför hård yrkesmässig press eller självsvält. Filmen visar en shoppande kvinna som faller och ur hennes påsar trillar olika kroppsdelar i plast. I dagens samhälle kan vi med hjälp av kirurgi förändra vårt utseende nästan hur mycket som helst. Snart är det bara nya kroppsdelar och inre organ vi behöver shoppa för att leva lyckliga i alla våra dagar, tycks verket säga.

I Under a Serpent Sun ser vi en kvinna som solar på stranden, ibland med sin far, ibland med sin man. Människor rör sig planlöst fram och tillbaka framför kameran. Solen steker, både smekande och förrädisk. Ett idylliskt tillstånd, där en framtida klimatkris än så länge bara lurar i den dallrande hettan.

Fyrverkerier speglar sig i kvinnans ögon i The Thrill is Gone. Det blänker och gnistrar i den annars mörka och färglösa bilden. Vi ser en återspegling av det roliga: kärleken, glädjen, det intensiva ögonblicket av lycka, men nu är det över, bortom vår kontroll. Titeln kommer från Chet Bakers låt med samma namn: ”The thrill is gone, the thrill is gone, Icanseeitinyoureyes…”

Anneè Olofsson, född 1966, är utbildad på Konstakademien i Oslo. Hon har medverkat i bland annat Bangkok Art Biennale, i utställningar på Katzen Museum of Art i Washington DC, på Seul Museum of Art och i The Scandinavian House, New York. Olofsson finns representerad i många prestigefulla konstsamlingar och arbetar även med offentlig konst.

Anneè Olofsson, 2022, Katarinahissen, Korsningen Kungsgatan/Sveavägen, Stureplan, Video, Frida Cornell, Stefan Otto