Stadsarkivet, en guldgruva med arkivmaterial för Stockholms stad och för Stockholms län, utökar sina lokaler. Avdelningen för bebyggelsehistoria flyttar in i nya arkivrum vid Liljeholmskajen. Ljuskonstnären Ellen Ruge har skapat en konstnärlig gestaltning för de monumentala bergrummen. I Stadsarkivet förvaras kartor och ritningar över byggnader, gator och parker. Här finns även de visionära skisser som aldrig blivit förverkligade. En stor del av den unika samlingen är klassad som världsminne av Unesco.
Ljuskonstnären Ellen Ruge har skapat en lysande metafor för den skattgömma som arkivet utgör. Utgångspunkten för gestaltningen Minne är själva bergrummet och det allas vårt gemensamma kollektiva minne som arkivet är. Med hjälp av skiftande ljus lyfter Ruge fram rummets form och karaktär. På en gavelvägg har hon skapat en labyrintisk form som fyller hela den 20 meter breda väggen. Motivet anspelar både på arkivet i sig och på de gångar och prång som döljer sig i det historiska materialet. Verket består av dubbla aluminiumprofiler med LED-lister som växlar färger och intensitet i en slumpmässig, programmerad sekvens. De färgbilder som uppstår kommer aldrig mer åter. Labyrintens linjer löper vidare över golvet och ut mot den andra sidan av rummet, där de växer upp som träd på den andra gaveln. Sju ljuslådor med kopior av vackra byggnadsritningar från arkivet har byggts in i golvet.
Med sin minimalistiska klarhet lyser gestaltningen upp bergrummet i mer än ett avseende. Verket strålar intensivt av sin symbolkraft. Samtidigt skingrar det bokstavligen mörkret i en interiör som saknar fönster och annat ljusinsläpp.
Ellen Ruge, född i Oslo och bosatt i Sverige, är en vår tids främsta ljusdesigner och ljuskonstnärer med en lång meritlista. Med en exceptionell känslighet för ljusets förmåga att gestalta stämningar och spela på breda känsloregister skapar Ruge magiska platser såväl på internationella teater- och operascener som i offentliga miljöer.