Vårbergstoppen, Skärholmen

KonstnärAlbin Karlsson
År2024
PlatsSkärholmen
Teknik/MaterialRostfritt stål
Koordinaterlat: 59.2711659 long: 17.8772665

Vårbergstoppen, som sedan tidigare anknyter till klassisk trädgårdskonst, har utvecklats till en ny park med olika funktioner. Riktlinjen har varit respekt för ekologi och biologisk mångfald. Albin Karlsson har skapat en konstnärlig gestaltning i ett monumentalt format, som med sina drygt 16 meter i höjd har blivit ett landmärke för detta gröna rekreationsområde.

Parken kännetecknas av ett rikt fågelliv och är ett viktigt häckningsområde för många fågelarter. I denna naturmiljö skapade Karlsson ett silverglänsande träd som parallellt med estetiska egenskaper också kan ha en praktisk funktion som landningsställe för fåglar.

Den resliga skulpturen har form av en ståtlig och samtidigt skör torraka. Åldrad och ändå bestående. Synlig på avstånd är den lika fascinerande på nära håll, när detaljerna i den barklika ytan kan upptäckas allteftersom.

Albin Karlsson arbetar ofta med precisa tekniska lösningar och säregna konstruktioner. Även denna gång växte hans konstverk fram under en mycket avancerad, experimentell process. En digital modell togs fram med hjälp av fotogrammetri och 3D-teknik. Modellen skrevs ut i rostfritt stål i en specialkonstruerad 3D-printer för stora format. Det slutgiltiga verket svetsades samman av dessa printade delar.

Träd är en av människans äldsta, universella symboler inom alla världsåskådningar från öst till väst. Med sina rötter och grenar förenar trädet jorden med himlen. Vanligtvis står det för vishet, styrka, skydd och rikedom. Träden har också en koppling till de fyra elementen. De hämtar näring från jorden och de behöver solljus. De dricker regnvatten och växer tack vare luften. Karlssons suggestiva gestaltning föreställer en torraka – alltså ett dött träd som förblivit stående. Torrrakor är dock viktiga förutsättningar för liv. De utgör naturlig boplats för insekter, svampar och vissa fågelarter. Konstverket är därmed en sinnebild för naturens kretslopp och konkret hjälp för fågellivet i området.

Albin Karlsson, född 1972, är utbildad vid Konstfack i Stockholm. 2005 tilldelades han Beckers konstnärsstipendium. Karlsson har skapat en rad offentliga verk, till exempel vid Umeå universitet, Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg och Lundamo skole i Norge. Karlsson har ställt ut på band annat Moderna Museet och Nationalmuseum i Stockholm samt på Triennale di Milano. Han är representerad vid Nationalmuseum.

Albin Karlsson, 2024, Skärholmen, Rostfritt stål