Vasa Real stod klar 1926. Ursprungligen planerades den som gymnasium men den invigdes som realskola för elever från förskoleklass till och med årskurs 9. Den idag K-märkta äldre byggnaden med ståtlig arkitektur har renoverats och byggts ut. Inom den nya tillbyggnaden utökades förskolan Resedan, som också är namnet på hela kvarteret. I samband med ombyggnaden har Vasa Real berikats med nya platsspecifika konstverk.
För det nybyggda husets ytterfasad har Olof Marsja skapat maskaronen Kolossen av Resedan. Reliefen föreställer ett underligt ansikte med ett finurligt leende, en avhuggen nästipp och ett blinkande öga. I konstverket förenas den antika formen med en modern emoji. Maskaron (av italienska mascherone, som betyder ”stor mask”) är ett dekorativt element i form av ett ornamentalt eller groteskt omformat ansikte (eller mask). Maskaronen har antikt ursprung men den kom i allmänt bruk under senrenässansen som inslag i väggdekorer, dörrar, fönsterbågar, bokpärmar, möbler och husfasader. Under antiken ansågs maskaroner skydda hus mot det onda.
Marsjas fantasifulla gestaltning kopplar den gamla traditionen till ett modernt uttryckssätt. En del av konstverket består av en text – en påhittad nyhetsnotis som är en hyllning till hur historien och fantasin hänger ihop:
Under markarbetet för påbyggnaden av Vasa Realskola blottlades en bit brons som en uppmärksam byggarbetare misstänkte vara en skulptur. Byggarbetet pausades i ett par år för en noggrann arkeologisk utgrävning av platsen. Till arkeologernas stora förtjusning hittades fler och fler bronsobjekt som visade sig vara delar av ett monumentalt ansikte. Fyndet bär nu namnet Kolossen av Resedan.
Olof Marsja, född 1986, är utbildad vid Konstfack i Stockholm. Han har ställt ut på bland annat Galleri Nevven och Röhsska museet i Göteborg, Bonniers Konsthall i Stockholm, Havremagasinet i Boden, Luleåbiennalen och på det samiska samtidskonstcentret i Karasjok.
Viktor Fordell har skapat två digitala collageverk. Hans gestaltning Flimrande tid finns nu i förskolans matsal. Konstverket i form av en digitalprint sträcker sig över fyra plywoodskivor. Motiven består av abstrakta färgfält och former i kombination med detaljrika barnteckningar. De enskilda bildelementen har olika skalor och samverkar med arkitekturen omkring. Konstnärens intention var att skapa en inspirerande drömvärld åt förskolebarnen.
För grundskolans matsal har Fordell skapat collaget Under solen. Det abstrakta och det figurativa blandas även här och fragment och ytor skapar tillsammans nya rumsligheter för blicken. Färgskalan samspelar med arkitektens färgsättning av interiören. Även detta bildcollage utgår ifrån den målgrupp som i första hand använder matsalen.
Viktor Fordell, född 1990, är utbildad vid Konstfack i Stockholm. Han arbetar gärna med collage, fotografi och skulptur och intresserar sig för vår tids universella referenser, koder och symboler. Fordell har ställt ut bland annat på Issues Gallery, Loyal Gallery och Belenius i Stockholm. Hans verk har även visats på utställningar i Lissabon, Helsingfors och Berlin.
I skolans urbana miljö anspelar Göran Häggs gestaltning Fjäril på platsens trädgårdshistoria. På skolgården finns det ett stort kastanjeträd som förmodligen är en rest från Bergielund som anlades på denna plats av bröderna Peter och Jonas Bergius i mitten av 1700-talet. Detta var också ursprunget till den framtida Bergianska trädgården som 1885 flyttades till Brunnsviken. Häggs skulptur i aluminium föreställer en monarkfjäril i stort format och är placerad på skolgården i anslutning till en liten trädgård. Som en kvardröjande livsform från det förflutna är fjärilen med sina drygt två meter i höjd både ståtlig och skör.
Monarkfjärilen är känd för långa flyttningar och en fenomenal förmåga att hitta rätt. Om höstarna samlas de unga fjärilarna i stora flockar och flyger söderut mot den plats som deras mödrar kom ifrån om våren, företrädesvis i Kalifornien och Mexiko. Det mest förunderliga är att de hittar rätt utan att någonsin ha varit på den speciella plats det rör sig om. Trots många pågående studier är monarkfjärilens navigationsförmåga något av en gåta för vetenskapsmän och en ständig inspirationskälla för skönlitterära och konstnärliga tolkningar. Fjärilen, med sina metamorfoser, är ett tecken på en ny början på flera plan. Det kan kopplas ihop med pånyttfödelse och förändring samt med den bildningsresa som skolan i sig står för.
Göran Hägg, född 1949, är utbildad vid Kungl. Konstakademien. Han har haft en rad utställningar genom åren, både i Sverige och utomlands. Hägg har skapat många offentliga gestaltningar, bland annat vid Postterminalen i Årsta och Chalmers Högskola i Göteborg. Hans verk finns på Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum, Borås konstmuseum med flera.